Maracay

Η Ελληνική Ένωση της Πολιτείας Αράγουα

 

Το Μαρακάϋ είναι μία πόλη της βόρειο-κεντρικής Βενεζουέλας κοντά στις ακτές της Καραϊβικής, μεταξύ της λίμνης Valencia και τους πρόποδες της Cordillera de la costa. Είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας Aragua και για τη φυσική ομορφιά της ονομάζεται και ως (ciudad jardín de Venezuela) η πόλη κήπος της Βενεζουέλας.

Ραγδαία ήταν η ανάπτυξη της πόλης κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Juan Vicente Gómez (1908 1935) που την επέλεξε και για τόπο κατοικίας του. Είναι μία από τις πιο σημαντικές της Βενεζουέλας και αποτελεί βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο. 


Στη δεκαετία του 1950 εγκαθίστανται εδώ οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες. Τότε ακριβώς άρχιζε και η συστηματική γενικά μετανάστευση από την Ελλάδα στη Βενεζουέλα.

Ακολουθώντας τα βήματα  άλλων πόλεων και με την παρότρυνση του Αρχιμανδρίτη Γεννάδιου Χρυσουλάκη, εφημέριου των Ορθοδόξων, τότε, και μετέπειτα (1979) Αρχιεπίσκοπο Νοτίου Αμερικής, στα τέλη του 1960 ιδρύθηκε η Ελληνική Ένωση της Πολιτείας Αράγουα (Asociación Griega del Estado Aragua) σε μορφή κοινότητας. Η πρώτη συνάντηση για την εδραίωσή της έγινε -μη έχοντας που αλλού- στο μεγάλο κατάστημα Colosal.


Πρώτο μέλημα, φυσικά, ήταν τα παιδιά και η ελληνόγλωσση μόρφωσή τους.  Έτσι, προς στιγμή, προσφέρθηκε να διαθέσει το σπίτι της για έδρα κοινότητας και σχολείου, η οικογένεια του κ. Julio Lugo ώστε εκεί να γίνονται, τουλάχιστον, τα πρώτα μαθήματα υπό την καθοδήγηση της κυρίας Φωφώς Κισκήρα.

Αργότερα βρέθηκαν οι ανάλογοι ενοικιαζόμενοι χώροι λειτουργίας και για κάποια χρόνια ήταν το στέκι των εκεί Ελλήνων. Ωστόσο οι ανάγκες μεγάλωναν και τότε, ύστερα από δύο μετακομίσεις, η λύση ήταν να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος ώστε να στεγαστούν κοινότητα, σχολείο και χώροι αναψυχής και εκδηλώσεων και μάλιστα ιδιόκτητος. Στην περιοχή La Cooperativa αγοράστηκε, με τη συνδρομή όλων, μια μεγάλη βίλα όπου διαμορφώθηκαν αίθουσες, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ κ.λπ.  

Πάνω από 30 παιδιά ξεκίνησαν να παρακολουθούν μαθήματα, χωρισμένα σε δυο αίθουσες στις οποίες προστέθηκε μία τρίτη αργότερα για τους γονείς που είχαν γεννηθεί στη Βενεζουέλα και ήθελαν να μάθουν ελληνικά.

Το 1977 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της Ελληνικής κοινότητας με κάθε λαμπρότητα από τον πατέρα Χρυσουλάκη και επίσημους καλεσμένους όπως ο κυβερνήτης της Πολιτείας και λοιπές αρχές της πόλης καθώς και Ελλήνων όμορων  περιοχών. Με την αναπαράσταση της αφής της ολυμπιακής φλόγας εκ μέρους της νεολαίας του Μαρακάϋ ξεκίνησε η όμορφη γιορτή, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα και το πρόγραμμα έκλεισε με την ανάλογη χοροεσπερίδα με κέφι μέχρι το πρωί.



Το 1979, με την παλιννόστηση της δασκάλας, κ. Κισκήρα με την οικογένειά της στην Ελλάδα, χρέη αναλαμβάνουν η κ. Αντωνία Μαντζαβράκου και η κ. Σοφία Καμάτσου, καθηγήτρια αγγλικής.

Το νερό είχε μπει στο αυλάκι σιγά-σιγά τα παιδιά της Ελληνικής νεολαίας ξεκίνησαν με τα χορευτικά και αθλητικά γεγονότα να διαδίδουν την Ελληνική κουλτούρα σε όλη την πόλη. Η ομάδα της Νεολαίας εκπροσωπούσε την κοινότητα στις γιορτές άλλων πόλεων επίσης έπαιρνε μέρος κάθε χρόνο σε φεστιβάλ  με το χορευτικό συγκρότημά της.

Ξεχωριστό σημείο στην αναφορά μας είναι οι εορτές που διοργάνωνε τόσο στις εθνικές επετείους (σε κάποιες μάλιστα καλούσε ελληνική ορχήστρα από τον Καναδά) καθώς και στις θρησκευτικές. Ιδίως το Πάσχα με το παραδοσιακό ψήσιμο του αρνιού κάθε χρόνο.
Στον αθλητικό τομέα διοργάνωνε διάφορα τουρνουά ποδοσφαίρου πέντε επί πέντε, βόλεϊ, πινγκ-πονγκ και άλλα, η δε ομάδα ποδοσφαίρου έπαιρνε μέρος σε διάφορα πρωταθλήματα καθώς και σε αγώνες με τις ελληνικές ομάδες άλλων πόλεων. Αρκετά κύπελλα πρωταθλητών κοσμούν την αίθουσα της κοινότητας.


Σημείο αναφοράς είναι και η στήλη «Αντίλαλοι του Μαρακάϋ» που διατηρούσε στην εφημερίδα ΑΝΘΡΩΠΟΙ.


Τέλος η κοινότητά μας πέρασε τα χρόνια της άνθησής της στις δεκαετίες 70 με 90 του περασμένου αιώνα. 


 


Asociación Griega del Estado Aragua Venezuela 
Έτος Ιδρύσεως 28η Οκτωβρίου 1971

«28η Οκτωβρίου 1971 ημέρα ιστορική! Έτσι κάπως αρχίζει και η δικιά μας ιστορία. Αυτή τη συμβολική ημερομηνία διάλεξαν οι γονείς σας εδώ και οκτώ χρόνια για σταθμό της ζωής σας. Αυτή τη μέρα για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί στη φιλόξενη γωνιά ενός ελληνικού καταστήματος (Colosal, Avenida Miranda 39, Maracay) και με την ευλογία και καθοδήγηση του Πνευματικού, τότε, Αρχιμανδρίτου κ. Γεννάδιου Χρυσουλάκη, οργανώθηκαν σε Κοινότητα με πρόεδρο τον κ. Φώτιο Κισκήρα και κανονικό συμβούλιο». 

* Είναι απόσπασμα από την ιδιόχειρη επιστολή/παρακαταθήκη

με ημερομηνία 23/6/1979 της δασκάλας

κ. Φωφώς Κισκήρα,προς τα παιδιά

του Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μαρακάϋ.



Φωτογραφία ντοκουμέντο της ιστορικής ημέρας της ιδρύσεως

της Ελληνικής Κοινότητας Μαρακάϋ









No hay comentarios.:

Publicar un comentario