23/02/2021

Ένας ελληνικός δίσκος βαφτίζεται στο Καράκας

Σαν να μην πέρασαν τα χρόνια…

Με βενεζουελάνικο ρούμι και ελληνικό κρασί περιχύθηκε το CD ΛΑΤΙΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ που βαφτίστηκε χθες στη αίθουσα των συναυλιών στο ΑΘΗΝΑΙΟΝ του Καράκας.
Συντελεστές, μια οικογένεια που πρόσφερε πάρα πολλά και… καθώς φαίνεται, έχει να προσφέρει ακόμα περισσότερα στον ελληνισμό της Βενεζουέλας. Στιχουργός, λοιπόν, ο πατήρ Νίκος Παλαμήδης (Πάλδης). Συνθέτης ο πρωτότοκος υιός Παντελής Παλαμήδης. Τραγουδιστής ο έτερος των υιών Κωνσταντίνος Παλαμήδης (προσωπικά το προτιμώ από το Κώστας).
 

Ο ποιητής και στιχουργός κ. Νίκος Παλαμήδης εκτός από την μακροχρόνια παρουσία στα ελληνικά γράμματα της διασποράς, έχει τιμήσει -στη δεκαετία του ’50- και την ελληνική δισκογραφία. Έκτοτε, ξενιτεμένος στη Βενεζουέλα βρίσκει στα παιδιά του, τους άξιους διαφημιστές των στίχων του. Το 1981 ξεπερνά τα σύνορα της Βενεζουέλας και συμμετέχει με επιτυχία στους Αγώνες του ελληνικού τραγουδιού στη Κέρκυρα που οργάνωνε τότε, ο αείμνηστος Μάνος Χατζιδάκις. Κι απ' αυτή την αστείρευτη πηγή γεννιέται αυτό το υπέροχο CD.
Έτσι, λοιπόν, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 4 Ιουνίου του 2000, η αίθουσα του ΑΘΗΝΑΙΟΝ πλήρης από φίλους και υπό τους ρυθμούς των τραγουδιών του δίσκου, ξεκίνησε η παρουσίαση. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υποφαινόμενος*, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο έργο καθώς και στην πολύχρονη και σημαντική προσφορά του κ. Ν. Παλαμήδη στον ελληνισμό. Εδώ, ας μου επιτραπεί,  να προσθέσω και να αναγνωρίσω ότι, σε προσωπικό επίπεδο, ήταν πάρα πολλά τα όσα μου δίδαξε, επομένως, εκ μέρους μου, είναι απλά μια ταπεινή ένδειξη ευγνωμοσύνης κι ένα χρέος απέναντι σ’ αυτόν τον δάσκαλο.
Αμέσως μετά οι νέοι απ’ το οκταμελές ελληνο-βενεζουελάνικο μουσικό σύνολο «ΑΟΙΔΟΣ» έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σ’ ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι και εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού
Στη συνέχεια ήρθε η σειρά για το τελετουργικό: Η βάφτιση! Με ανάδοχους τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Καράκας κ. Λάζαρο Νάνο και τον κ. Νίκο Παλαμήδη να περιβρέχουν το «γυμνό» CD με ελληνικό κρασί και βενεζουελάνικο ρούμι, αντίστοιχα. Αυτός ο συνδυασμός με τα δύο παραδοσιακά ποτά συμβολίζει το ότι αυτός ο δίσκος «παντρεύει» τον ελληνικό στίχο με τους ρυθμούς της λατινοαμερικάνικης μουσικής.
Η εν λόγω δισκογραφική δουλειά του «τρίο Παλαμήδη» μ’ αυτόν τον όμορφο τίτλο: «Λάτιν της μικρής Βενετιάς», περιέχει 14 τραγούδια ερμηνευμένα στα ελληνικά από τον Κωνσταντίνο, με ρυθμούς από όλο το μουσικό ουράνιο τόξο των χωρών της Καραϊβικής όπως της Βενεζουέλας, Πόρτο Ρίκο, Κούβας, Κολομβίας, Παναμά και Δομινικανής Δημοκρατίας. Η μαγνητοφώνηση του CD έγινε στο Πόρτο Ρίκο και εκδόθηκε στο τέλος του 1999 στην Ελλάδα. Το πολύχρωμο εξώφυλλο και το υπέροχο και γουστόζικο ένθετο περιέχει όλους τους στίχους των τραγουδιών πλαισιωμένους από φωτογραφίες τοπίων της Βενεζουέλας.
Από τούτη εδώ τη στήλη ευχόμαστε κάθε επιτυχία και συνέχεια. Κι ελπίζουμε να ακουστεί γρήγορα και στην πατρίδα μας.
Στράτος Δουκάκης
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 7/6/2000 στο ΑΡΝ (Athens Photo News)

* Προλογίζοντας το δίσκο

Όταν ο Κώστας Παλαμήδης με κάλεσε να παρευρεθώ στο βάφτισμα του δίσκου ΛΑΤΙΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣστο ΑΘΗΝΑΙΟΝ του Καράκας κι ευγενικά μου ζήτησε να προλογίσω το έργο του πατέρα του, ομολογώ ότι δεν περίμενα να βρεθώ μπροστά σε μια από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις. Ένας δίσκος που «φτιάχτηκε» με την αρμονική σύζευξη της λάτιν μουσικής με τους ελληνικούς στίχους. Κι όπως γράφουν στο ένθετο: «...σμίξανε τα υλικά της αγάπης και της νοσταλγίας τους, πάντρεψαν την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα που ταξιδεύει, που σαρκάζει, που γλεντάει με τα ρυθμικά καρδιοχτύπια της Καραϊβικής. Κι έτσι είναι πράγματι...


Δημιουργοί του ΛΑΤΙΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ο πατέρας Παλαμήδης και οι δυο γιοι του Παντελής και Κωνσταντίνος. «Δυο γενιές, δυο πολιτισμοί, δυο ευαισθησίες που τους εκφράζουν και τους αγγίζουν αφήνοντάς τους σαν μαγικό χάδι στο τέλος του αιώνα!». Ο τίτλος παραπέμπει στη Βενεζουέλα, τη Μικρή Βενετιά όπως την ονόμασε το 1499 ο θαλασσοπόρος Αμέρικο Βεσπούτσι.
Προϊόν εκφραστικής αφέλειας που προέρχεται από μια ζωή γεμάτη ερεθίσματα. Ερεθίσματα από τα χρόνια της Ελληνικής Νεολαίας Βενεζουέλας που το τρίο αυτό ήταν η ψυχή της όλη. Γι’ αυτό δεν θα τους έλεγα πρωτάρηδες καθώς η εμπειρία τους μετράει. Τι άλλο μπορώ να προσθέσω εγώ, τα υπόλοιπα σας παροτρύνω να τα γευτείτε ακούγοντας τον δίσκο.
Στράτος Δουκάκης

No hay comentarios.:

Publicar un comentario