31/03/2021

Ο δρόμος των ποιητών στη Γλυφάδα

Η ποίηση έγινε το όχημα στην οδό Λαμπράκη της Γλυφάδας για να ταξιδεύει το μυαλό. Στοχάζεσαι, παρατηρείς, αδειάζεις, γεμίζεις εντυπώσεις. Λόγια χαραγμένα σε πλάκες που ανοίγουν νέα μονοπάτια σκέψης και θυμίζουν ότι ο πολιτισμός δεν είναι συνυφασμένος μόνο με την ψυχαγωγία και την παιδεία αλλά και τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας. Ένας τρόπος κάπου να πάμε, να ακουμπήσουμε λιγάκι τη ψυχή μας, να ξαποστάσουμε από τον αγώνα της καθημερινότητας.


Η περίφημη Las Ramblas της Βαρκελώνης, ο ιστορικός πεζόδρομος της Ισπανίας, αποτέλεσε το πρότυπο του δημάρχου. Ένας δρόμος πλέον που θα ’χει τη δική του ιστορία. Με αποτυπώματα ανθρώπων, στιγμές χαρούμενες, ρομαντισμό μια άλλης εποχής, κληρονομιά και περηφάνεια, θετική ενέργεια και αύρα αισιοδοξίας.
Περπατάμε και διαβάζουμε Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Καβάφη, Σολωμό, Παλαμά, Καρυωτάκη, Εγγονόπουλο, με στίχους στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Στοίχοι γραμμένοι πάνω σε τζάμι. Το βράδυ φωτίζονται και μετατρέπονται σε ένα παραμυθένιο σκηνικό. Την ημέρα λαμπυρίζουν με το φως του ήλιου και ζεσταίνουν τις καρδιές μας.

Φίλος καλός και αγαπητός είχε την καλοσύνη --και τον ευχαριστούμε από καρδιάς-- να φωτογραφίσει και να μας στείλει την πλάκα με το στίχο του Εγγονόπουλου από το ποίημά Μπολιβάρ. Εμβληματικός αυτός ο στίχος. Μας συνδέει, συνδέει τις δυο πατρίδες μας. Συνυφασμένη και η Γλυφάδα με τη Βενεζουέλα και τον ελευθερωτή της Σιμόν Μπολίβαρ. Πιο κάτω στην παραλιακή υπάρχει η Πλατεία Βενεζουέλας με την προτομή του και παραπέρα η παραλία Bolivar Beach. Τυχαίο; Δε νομίζω…

No hay comentarios.:

Publicar un comentario