23/06/2021

Επί του έργου…

Το περασμένο Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα όσον αφορά το ντοκιμαντέρ που έχουμε βάλει στόχο να δημιουργήσουμε σαν «Εγχείρημα». Ο απεσταλμένος μας Κώστας Παλαμήδης κατόρθωσε να πάρει μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις από τρία βασικά πρόσωπα της ομογένειας της Βενεζουέλας. Κι αυτές είναι του Νίκου Μπακόπουλου, επιχειρηματία και νυν προέδρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Βενεζουέλας, του Σπύρου Χατζηκωνσταντή, επιχειρηματία και πρώην προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Καράκας και του πατέρα Ευάγγελου Ζαπάτα, ενοριακού ιερέα της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το 2019.

Το ντοκιμαντέρ, «Η ιστορία των Ελλήνων στη Βενεζουέλα» θα είναι για εμάς ένα πολύ σημαντικό βήμα. Θα επιδιώκουμε να περιλαμβάνει μαρτυρίες των Ελλήνων μεταναστών που έζησαν ή εξακολουθούν να ζουν στη Βενεζουέλα. Ειδικά εκείνων που ίδρυσαν, οργάνωσαν, προώθησαν και εδραίωσαν την ελληνική παρουσία σε αυτήν τη χώρα και ήταν στενά συνδεδεμένοι με τις διάφορες κοινότητες ή οργανώσεις που δημιουργήθηκαν και υπήρχαν για περισσότερα από 50 χρόνια.


Και είναι συγκινητικό το ότι, σ’ αυτές τις τρεις συνεντεύξεις που θα προβληθούν προσεχώς, θα συνδυάζονται  όχι μόνο η ιστορία αλλά και οι προσωπικές τους εμπειρίες ως μετανάστες. Ακόμη και ο αγώνας που δίνουν και τώρα ώστε το έργο ή τα έργα τους να συνεχίσουν να υπάρχουν και να λειτουργούν, παρόλες τις δύσκολες και τις κοινωνικοοικονομικά περίπλοκες εποχές που περνάει η χώρα. 
Εμείς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους τεχνικούς που με επαγγελματισμό συνέβαλαν στη μαγνητοσκόπηση του ντοκιμαντέρ. Ειδικά, ευχαριστούμε και τους τρεις «πρωταγωνιστές» για τη δεκτικότητα, το χρόνο και τη συμβολή τους να συμμετάσχουν αποτυπώνοντας απλά την ιστορία τους.

Κι όπως έλεγε ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης: «Να ακολουθάς την κίνηση των προγόνων κρατώντας έτσι αδιάσπαστα το νήμα του καιρού, αυτό δίνει συνοχή,  ευγένεια και ρίζες στη ράτσα». 

No hay comentarios.:

Publicar un comentario